Bafra İlçemizin şirin köylerinden olan 85 haneli Adaköy, 2011 yılı itibarıyla sona gelinmiş olan Bafra Arazi Toplulaştırması Projesine dahil olan köylerimizden biri… Projeyi, ilgili süreci ve mevcut durumu konuşmak üzere ise Adaköy Muhtarımız Sayın Yalçın Yılmaz’la bir görüşme yaptık. Bakalım neler konuşmuşuz;
SORU: Projeye nasıl başlandı, bize kısaca anlatabilir misiniz?
Yalçın Yılmaz: Proje köyümüzde 2004 yılında başladı. O zaman Toprak Reformu genel Müdürlüğü’nden gelen çalışanlar bizimle görüştüler ve projeyi bizlere anlattılar. Biz de bu köyün Muhtarı ve bir nevi kanaat önderi olarak elimizden geleni yapacağımıza söz verdik ve köylüye olayı doğru anlatma ve ikna noktasında % 60 imzalı destekle bu işe başlamak suretiyle de bu sözü tuttuğumuza inanıyorum.
SORU: Bir iknadan bahsettiğimize göre projeye başlarken ve proje süresince çeşitli zorluklarla karşılaştınız öyleyse?
Yalçın Yılmaz: Elbette.. Bir ikna olma meselesi gerek çevre köylerde ve gereke bizde de yaşandı. Muhtar olarak arabuluculuk görevini üstlendik. Halkımızın genel tavrı, yeni başlayan her hangi bir meseleye baştan karşıt yaklaşmaları olabiliyor. Mesela vatandaşlardan yeni yerine geçmek istemeyenler yada karlı çıkacağını düşünmeyenler oldu. Usulünce anlatmaya çalıştık. Neyseki adli bir vaka ortaya çıkmadan, zorluk çıkaran çiftçilere işin ikna kısmını da atlattık ama dediğim gibi zor bir üreçti. Öyleki gece yarılarına kadar yada sabahın erken saatlerinden itibaren kapımıza gelen köylülerimiz “çevre köyler bu işe girmediği halde, biz niye giriyoruz” şeklinde tepkilerini gösterdiler.
SORU: Gerçekten zorlanmışsınız, peki Proje ile neler yapıldı?
Yalçın Yılmaz: Bir kere arazilerimiz miras sebebiyle çok fazla parçalanmış bir durumdaydı. Zaten dediğim güçlüklerde asıl bu tapulu arazilerde yaşandı, öyle ki çoğunun maliki nüfusta ta 30 yıl önce ölmüş görünüyordu. Bu parçalı araziler proje ile toplulaştırıldı ve daha derli toplu ve belirgin hale geldi. Sınırları netleşti. Bunun dışında arazilerin arasından geçen yollar ve sulama kanalları da düzenlendi. Bazı çevre köylerde toplulaştırma ile birlikte drenaj ve tesviye gibi iyileştirmelerin de yapıldığını biliyoruz. Hatta buralardaki drenajsız topraklarda daha önceleri örneğin meyve yetişmezken şimdi meyve bahçeleri tesis ediyorlar. Yani bu proje ile arazilerimizde birçok alanda bir düzelme hedeflenmiştir.
SORU: Anlıyorum, hayırlı uğurlu olsun. Peki, proje bitiminde mevcut durum nedir? Daha yeni bitmiş gerçi ama faydaları hissedilmeye başlandı mı mesela?
Yalçın Yılmaz: İnşallah. Ben inanıyorum ki toplulaştırmanın faydalarını yeni yeni görmeye başlayacağız. Bir kere arazilerimiz derli toplu oldu. Bizler işlerken, ekimlerde ve hasatta zorlanıyorduk. Bu konularda çiftçiye bir rahatlık getirdi. Zaten bizim köyümüzde aklınıza gelen her şey yetişir ve belki sulama suyumuzun da gelmesiyle (ki DSİ 2014’e kalmayacağını söylüyor) sonuç daha görülebilir olacak. Sonuçta proje sizin de söylediğiniz gibi çok yeni bitti ve bir meyve bahçesi bile ilk yıllar meyve vermez. Dolayısıyla somut getirileri de zamanla muhakkak olacak. Herkese tavsiye diyor ve emeği geçenlere teşekkür diyoruz.
Yanımızda örnek çiftçi Vedat Koçbay da geldi. Kendisi zamanında Ankara Üniv. Basın yayın Bölümü’nün ikinci sınıfını ailesel sebeplerden bırakmış. Bu sebeple diyebiliriz ki daha bir bilinçli ve farkındalığı da yüksek. Gelin proje için bizlere neler söylediğine bakalım;
Vedat Koçbay: Proje bize ilk anlatıldığında bazı köylülerin aksine biz hemen karşı çıkmadık. Bu ülkede sadece günlük kazançlar üzerinden düşünmemeliyiz. Yarını ve gelecek nesilleri düşünmeliyiz. Çiftçiler olarak zor şartlarda çalışan insanlarız ama lehimize olan işleri de görmemiz gerekir. Arazi toplulaştırması böyle bir proje... Ben de muhtarım gibi diyorum ki inşallah sonuçlarını yakın zamanda daha da iyi görebileceğiz.
Biz de kendilerine teşekkür ediyor ve bu işin muhtemel iyi sonuçlarını önümüzdeki yıllarda takip edeceğimizin sözünü veriyoruz.