ana sayfa hakkımda şiirlerim yorumlar
1
2
3
4
5
tüm yazılarım
facebook | Hatice OLGUN Twitter | Hatice OLGUN
Ana Sayfa
Menü
Öz Geçmiş
Yazılarım
Çizimlerim
Şiirlerim
Fotoğraf Galerisi
Haber & Söyleşi
Yazarlardan
Yorumlar
Bana Ulaşın
Haber & Söyleşi / Bir Başarı Öyküsü: Orsam « geri
’Sizin için ürettik’’ sloganıyla yola çıkarak sebzenin en doğal halini sofranızda buluşturmayı hedefliyoruz. Sebzelerde tabii döllenmeyi sağlamak için BOMBUS ARISI kullanımı, kalıntısız üretim ve güvenli gıda için zararlılara karşı doğal düşmanları salarak üretim yapmaktayız ve bu faaliyetlerimizin de artarak devamını hedefliyoruz.

Bize şirketinizin kuruluşundan kısaca bahseder misiniz?

OR-SAM: Şirketimiz 08/ 06/ 2007 tarihinde mesleğinde uzman Ziraat Mühendisi Ali Fera YANILMAZ, Mustafa KARGI, İbrahim SÜZEN, Şinasi TUNÇER, Abdullah KALAFAT ve Ahmet COŞAR tarafından kurulmuştur. Şirket ortaklarımızın hepsi de sektörde uzun yıllar hizmet vermiş olup; bu hizmeti ilk etapta bölgesel, sonra ulusal ve hatta daha sonra da uluslararası düzeylere taşıyabilmek amacıyla, önce tarımsal girdilerin tedarik edilmesi ve bunu çiftçilerimizin hizmetine sunma noktasıyla işe başlamışlardır. Şirketimiz bünyesinde 8’i Ziraat Mühendisi olmak üzere, toplamda 45 kişilik daimi istihdam sağlamaktayız. İlaveten, sera işletmemizin üretim periyodunda geçici (her biri sigortalı olmak üzere ) günlük 20 ilave ile toplamda 65 kişiye istihdam sağladığımızı söyleyebiliriz.

Girdi temini konusunu biraz açabilir miyiz? Hangi firmalarla ve hangi girdilerde çalışıyorsunuz?

OR-SAM: Girdi faaliyetlerimiz genellikle tohum, gübre ve zirai ilaç bazında gerçekleşmektedir. Bu kalemlerdeki girdilerin temininde Bayer,  Basf,  Hektaş,  Agrinova,  Agrıscıence, Entosav, Pioner Tohum, Tofida Tohum, İstanbul Tarım, İstanbul Tohum, Smyrna, United Genetic Tohum, Elit Tarım, Altıntar, Sacom gibi ülkemizde ve dünyada söz sahibi firmalarla çalışmakta olup, bunların bölge distribitürlüğünü yapmaktayız.  Yine kuruluş amacımızın ana konusu olan sözleşmeli üretimin de dâhil olduğu iyi tarım uygulamalarını yapmak ve yaptırmak suretiyle bu ürünleri yurt içi ve yurt dışı pazarlara ulaştırmaktayız.

Peki üretim aşamasına geçiş nasıl oldu? Bildiğim kadarıyla 70 dönümün üzerinde bir seranız ve içinde önemli ölçüde üretim faaliyetiniz var.

OR-SAM: Bu noktada ilk olarak işe Samsun ili Çarşamba ilçesi Melik Köyündeki 96.000 m² araziyi 2014 yılında satın alıp, şirket bünyesine katmakla başladık. Devamında 2015 yılında bu alanın 75.000 m²’lik kısmını ful otomosyonlu üretim serası olarak inşa ettik. Bahsi geçen bu alanda; 42.500 m² domates,  23.000 m² biber, 5.500 m² patlıcan ve 4.000 m² alan üzerinde hıyar üretimine başladığımız işletmemizde; bunlara ilaveten iyi tarım uygulamaları, biyolojik mücadele ve biyoteknik mücadele uygulamaları da yapılmaktadır. Sebze üretim seramızın bünyesinde ayrıca güneş enerjisinden elektrik üreten GES sistemi mevcuttur. Tarım bakanlığının % 50 hibe desteğiyle gerçekleştirmiş olduğumuz bu sistemde günlük 100 KW’lık elektrik üretimi planlanmış ve hayata geçmiştir. Şu an elektrik enerjisi ihtiyacımızın tamamını bu sistemden karşılamaktayız. Üretim fazlasını ise yaptığımız sözleşme gereği bağlı olduğumuz kuruma satış yaparak değerlendirmekteyiz.

Gerçekten güzel çalışmalar bunlar tebrik ederiz, peki geleceğe dönük ne gibi hedefleriniz var?

OR-SAM: ‘’Sizin için ürettik’’ sloganıyla yola çıkarak sebzenin en doğal halini sofranızda buluşturmayı hedefliyoruz. Sebzelerde tabii döllenmeyi sağlamak için BOMBUS ARISI kullanımı, kalıntısız üretim ve güvenli gıda için zararlılara karşı doğal düşmanları salarak üretim yapmaktayız ve bu faaliyetlerimizin de artarak devamını hedefliyoruz. Üretim seramız ful otomosyonlu olup, meteoroloji istasyonumuzdan aldığımız verilere göre sera havalandırması, panjur sistemleri, sirkülasyon  ve egzoz fanları bilgisayar otomosyonu tarafından otomatik olarak ayarlanmaktır.  Bu da bize sera içerisinde hava ve zemin kontrolünü sağlayarak hastalıklara karşı minimum kimyasal kullanımı sağlamaktadır. Bütün bu altyapıyı en rantabl şekilde kullanarak üretime bu şekilde devam etmek ve halen iç pazarlara yönelik gerçekleşen ürün arzımızı, en kısa sürede dış pazarlara da yöneltmek istiyoruz. Yine, halen sürdürdüğümüz sözleşmeli üretim faaliyetlerimize de ağırlık kazandırarak, önümüzdeki yıl Çarşamba ilçemizdeki 15- 20 kadar önder çiftçimizi de konuya dâhil etmek hedeflerimiz arasındadır.

Bu hedefleri gerçekleştirmek için Bakanlığımızdan/ Devletten beklentileriniz var mıdır, varsa nelerdir?

OR-SAM: Bakanlıktan en çok beklentimiz toplulaştırmanın bir an önce daha hızlı bir şekilde tamamlanmasıdır. Zira üretim olarak birim alanların küçüklüğü hem üretim hem de ürettiğini pazarlama açısından sıkıntı yaratmaktadır. Tabii ki çiftçimiz en önemli sorunlarından biri de ürettiğini değerinde satamama sorunudur. Bu anlamda bitki deseninin bölgesel bazda oluşturulup, çiftçinin ekim esnasında hangi ürünü ne kadar bedelle satacağının oluşturulması çok arzuladığımız bir durumdur. Aynı zamanda ihracat ayağında destekler geliştirilmeli özel sektör ve devlet bir bütün halinde bu yükü sırtlanmalıdır. Yine özel sektör ve bakanlık ortak organizasyonlarla çiftçilerimizin bilinçlendirilmesi noktasında işbirliği yapmalıdır. 

 

Sohbetimizin sonunda bu güzel sohbet için teşekkür ediyor, çalışmalarınızda kolaylıklar diliyoruz.

OR-SAM: Biz teşekkür ediyoruz, bize kendimizi ve faaliyetlerimizi tanıtma fırsatı verdiğiniz için..

Yorum Yazın Tüm Yorumlar
Güvenlik
Galeri
Sayfanın tüm hakları Hatice OLGUN’a aittir. 2015 ©
ana sayfa | hakkımda | fotoğraf galerisi | çizimlerim | şiirler | haber & söyleşi | yazılarım | yazarlardan | Yorumlar | bana ulaşın KA İnternet Bilişim Teknolojileri Tic. Ltd. Şti.