Tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması, girişimciliğin desteklenmesi, çiftçilerimizin gelir düzeylerinin yükseltilmesi, alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması ve kırsalda genç nüfusun istihdamına katkı sağlayacak tarımsal üretime yönelik projelerin desteklenmesi amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızca yürürlüğe konmuş bir projedir; Genç Çiftçi Projesi…
Kırsalda yaşayan 18- 40 yaş aralığındaki genç çiftçilerimizin;, yöresel tarım ürünleri, örtü altı ve süs bitkileri, mantar ile tıbbi aromatik bitki üretimi işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik projelere 30 bin TL’ye kadar nakdi hibe veya ayni olarak hayvancılık (arı, büyük baş, küçük baş, kanatlı ve ipek böceği) desteklerini içeren proje sosyal yanıyla da genç çiftçileri köylerinde tutarak şehre göçü önlemeyi de amaçlamaktadır.
Biz de sizler için köy köy dolaştık, projeden yararlanan bazı genç çiftçilerimize mikrofon uzattık ve sorduk; bakalım Proje ile hayatlarında neler değişmiş?
Murat Kusan: 29 yaşındayım, Samsun İli Atakum İlçesine bağlı Kayagüney Mahallesinde ikamet etmekteyim. Daha önceden şehirde kuaförlük yaparken köyümüze döndük ve fındık dışında çok da fazla uğraşımız yoktu. Bu arada neler yapabileceğimi düşünürken İstanbul’daki eniştemiz sayesinde bu desteklerden haberdar oldum. Hemen Atakum İlçe Müdürlüğüne başvurumuzu yaptık ve çok şükür ki aranan kriterlere uygun görüldük ve yardımdan yararlandık. Bu destekler kapsamında bize de 6 büyük baş Simental ırkı hayvan verildi. Hayvanlarımız ilk geldiğinde (çok uzun bir yoldan geldikleri için) huysuzlardı, yem ve yerlerini de yadırgamış olmalılar ki uyum sorunu yaşadılar. Ancak çok şükür bunları aştık. Süt ırkı olan 4 Simental verime geçti bile, amacımız hayvanları çoğaltarak besicilik yapmak. Devletimize buradan teşekkür ediyoruz, köyde kalmamız için bir sebep oldu.
Cennet Kaya Uslu: Bu işe ilk başlarken Atakum Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma Vakfının ekonomik desteğine ilaveten, İlçe Tarım teşkilatımızın teknik desteği yine arkamızdaydı. Sağ olsunlar, şimdiki Genç Çiftçi Projesi’nden de kendileri sayesinde haberdar oldum. Proje çerçevesinde bize verilen 30 bin TL karşılıksız hibe sayesinde mevcut tesisimize bir yenisini daha ekleyerek üretim kapasitemizi artırdık. Sonuçlardan memnunuz ancak tabii ki hiçbir şey kolay ve tesadüfen olmuyor, çabalamak şart. Öyle ki biz bu işe başlarken, bir yıl boyunca Saathane’den Kalkancı’ya giden epey bir yolu bir bebek arabasıyla kat ederek mantarları satmayı başardık. Bu çabamız sonucunda sonraki sene kendi aracımızı satın aldık ve şimdi çok şükür ürünümüzü kendi aracımızla götürüyoruz. Tam da bu noktada bu işe girmek isteyenlere diyeceğim odur ki; baştan iyice araştırsınlar, piyasa- pazar araştırması ve önlerine mali bir tablo çıkarmadan ve özellikle de Tarım İlçe Müdürlüklerimizle irtibata geçip teknik donanıma sahip olmadan yola çıkmasınlar. Bu vesileyle, İlçe Müdürlüğümüze ve Devletimize sunulan bu fırsatlardan ötürü teşekkürü borç biliyorum.
Arzu Sezgin: 35 yaşındayım, Samsun Ondokuzmayıs İlçemizin Yörükler Köyünde ikamet etmekteyiz. Daha önceden Bursa’da idik ve eşim bir fabrikada çalışıyordu. Bu şekilde geçinemeyeceğimizi anlayınca 8 yıl kadar önce benim köyüm olan buraya dönüş yaptık. Ancak sıkıntılar hafiflese de burada da sürdü. Zira evimizin yanındaki bu 2 dönüm arazimizle, 4 hayvanımızdan başka varlığımız yoktu. Bunlardan aldığımız da ancak yememize, kendimize yetiyordu. Derken bir gün İlçe Müdürlüğünden hayvanımıza aşıya gelen personelin durumumuzu fark edip bize projeden bahsetmesi sayesinde haberdar olduk. Hemen başvurumuzu yaptık ve çok şükür 6 Simental büyükbaş hayvan kışın bize teslim edildi. İlk geldiklerinde uyum sorunu yaşadılarsa da artık alıştılar, biz de onlara alıştık. İleriye dönük olarak çoğaltmak ve besicilik yapmayı düşünüyoruz. Devletimize teşekkür ediyoruz, bizi haberdar eden ve tüm emeği geçenlerden de Allah razı olsun.
Nevin Aydın: 31 yaşındayım, Samsun İli Ondokuzmayıs İlçesi Dağköy Mahallesinde ikamet ediyorum. 2014’de eşimi, 2016’da da kayınvalidemi kanserden kaybettikten sonra, zaten hasta ve bakıma muhtaç olan kayınpederim ve 3 çocuğumla tabiri caizse kalakaldım. 10 dönüm civarı araziden başka gelir kaynağımız yoktu ve onu da zaten işçi masraflarını karşılayamadığımız için buğday gibi fazla işçilik istemeyen ve yüksek getirisi de olmayan bir üretim şekliyle değerlendiriyorduk. Çok az bir alanda da serada ve açıkta çiçekçilik yapıyorduk fakat şimdiki gibi bir serayı bu projeden gelen destek olmasa hayal bile edemezdim ne yalan söyleyeyim. Kayınım sayesinde haberdar olduk, başvurduk. Çok şükür kabul edildi ve bugün güzel bir çiçek seramız var. Şebboy ve karanfil yetiştiriyoruz. Diyebilirim ki bu sayede 3 çocuğumun geleceği için umutlarım arttı, üst üste iki kayıptan sonra hayata tutundum.
Yunus İpekçioğlu: 27 yaşındayım, Samsun İli Atakum İlçesine bağlı Kayagüney Mahallesinde ikamet etmekteyim. Bir miktar fındık üretimimize ilaveten, daha önceden de kendi çapımızda mantar üretimi yaparken bu projeden ve desteklerden haberdar olduk. Çok şükür başvurumuz kabul edildi ve otuz bin TL tutarındaki söz konusu karşılıksız destekten yararlandık. Bu sayede yeni bir mantarhane devreye sokarak işleri büyüttük. Verimler çok şükür iyi; şimdiye kadar iki kez verim aldık, üçüncü flaş yolda. Hedefimiz üretimi daha da büyütmek. Pazar meselesine gelince önceden de bu işle ilgilendiğimiz için belli bir pazarımız vardı, üretimle birlikte o pazarı da genişleterek satmaya devam ediyoruz. Açıkçası ben şehirden köye proje öncesinde dönmüştüm ama köyde kalmamda proje etkili oldu diyebilirim. Son olarak önce Devletimize, sonra da gerek bizzat gelerek ve gerekse de gece gündüz akşam sabah demeden telefonda iletişim halinde olan Atakum İlçe Tarım Müdürlüğümüzün personeline teşekkürü borç biliyoruz.
Yasemin Aydın: 31 yaşındayım, Samsun İli Ondokuzmayıs İlçesine bağlı Esenler mahallesinde ikamet etmekteyim. Çiçekçilik aile mesleğimiz diyebilirim. Eşimi 5 yıl kadar önce talihsiz bir şekilde kaybettikten sonra 1 çocuğumla aile serasında çalışırken bu projeden haberdar olduk. Bakanlığımızın verdiği otuz bin TL destek sayesinde ve başta kayınım Vedat Aydın olmak üzere aile büyüklerimizin de ön ayak olmasıyla kendi işimizi kurduk ve bu donanımlı serayı inşa ettik. Samsun Büyükşehir Belediyemizin, Hollanda’dan özel çeşitlere ait fidanlar getirtmesiyle de diyebiliriz ki Mayıs ve Kasım ayları arasında en kaliteli gülleri bu bölgeden çıkarıyoruz. Hele de yaz aylarında Antalya seralarında sıcaklık artıp verim- kalite düştüğünde iç pazardaki boşluğu ithalat yerine biz dolduruyoruz. Burada ağırlıklı olarak gül yetiştiriyoruz, çok yıllık olması dolayısıyla. Ayrıca katma değeri yüksek bir ürün ve ileride yurtdışı pazarlara açılmak istiyoruz. Son olarak başta Devletimize, sonrasında da İlçe Müdürlüğümüzdeki ilgili personele de teşekkür ediyoruz.
Sevgi Atalar: 31 yaşındayım. Samsun İli Tekkeköy İlçesine bağlı Çınaralan Mevkiinde eşim, kayınvalidem ve üç çocuğumla ikamet ediyorum. Bizim öyle fazla bir arazimiz yok. Evimizin yanındaki birkaç dönüm yerimizde arıcılıkla uğraşıyor, kendimize yetesi sebzemizi üretiyor, üç beş de hayvan bakıyorduk. Bu sırada eşimin arkadaşları vasıtasıyla bu desteklerden haberdar olduk. Başvurumuzu yaptık ve çok şükür kabul edildi. Bir süre kadar önce 6 büyükbaş Simental ırk hayvanımızı proje çerçevesinde teslim aldık. İlk geldiklerinde biz de bir uyum sorunu yaşamadık desem yalan olur. Şimdilerde bunu da aşmış vaziyetteyiz, hayvanlar çevreye ve bize alıştılar. İçlerinden dördünü aşılattık, çoğaltmayı ve besicilik yapmayı düşünüyoruz. Proje için başta Devletimize ve İlçe Müdürlüğünün bizimle ilgilenen çalışanlarına teşekkür ediyorum. Zira daha önce eşim çalışırken, benim başvurumla gönderilen bu destekler sayesinde ben de aileme katkı sağlamış oldum. Bu sayede bir kadın olarak özgüvenim yükseldi ve ilk kez toplum içinde faydalı bir birey olduğumu hissettim. Tekrar teşekkür ediyorum.
Ülkü Handan Öztürk: 26 yaşındayım. Samsun İli Tekkeköy İlçesi Köprübaşı Mevkiinde ikamet ediyorum. Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Yüksekokulunu bitirdikten sonra bir süre iş aradım, maalesef bulamadım. Tam umutsuzluğa kapılıp ne yapsam diye düşünürken, babam sayesinde bu projeden haberdar oldum. Başvurumuzu yaptık, çok şükür ki kabul edildi ve tarafımıza otuz bin TL karşılıksız hibe desteği teslim edildi. Kullanmadığımız bir binamız vardı, bu destekle tüm iç tesis- materyal masraflarını karşılayarak mantarhanemizi kurduk ve beyaz şapkalı mantar üretimine başladık. Çok şükür üretim fena değil. Pazar olarak da yakın halk ve semt pazarlarına ürünümüzü götürüyoruz, alıcısı da şükür fena değil. Diyebilirim ki üniversite bitirmiş işsiz bir genç olarak bu proje ile önüm açıldı, bir nevi kendi işimin patronu oldum. Nasip olursa ileride işimi daha da büyütmeyi düşünüyorum. Son olarak bize bu imkânı sağlayan Devletimize ve bizimle sürekli ilgilenen İlçe Müdürlüğü ekibine teşekkür ediyorum, her şey sayelerinde oldu.