Çarşamba Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nce projelendirilen, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nca finanse edilen ve kadın çiftçilerin toplumsal hayata katılımını sağlamak ve işsizliği azaltmak amacıyla yürütülen “Kırsal Kalkınmanın Desteklenmesi” yönünde yapılan çalışmalar kapsamında; Çarşamba İlçesi Kuşhane Köyü’nde, Kültür Mantarı Yetiştiriciliği Teşvik Projesi uygulanmıştır.
Çalışmanın gidişatı hakkında bilgi edinmek ve durumu yerinde görmek amacıyla geçtiğimiz gün Samsun/ Çarşamba Kuşhane Köyüne gidilerek bir dizi inceleme yapılmış; inceleme sırasında oldukça iyi durumda olan projenin gerektiği gibi işlediği, ilk hasadın yapıldığı, getirisinin girişimci memnuniyeti sağlayacak düzeyde gerçekleştiği gözlenmiştir. İlk 4 aylık üretim döneminde yaklaşık 6 ton ürün alınan işletmede; toptan satışta 4 TL, perakende satışta da 5 TL satış fiyatı üzerinden olmak üzere toplamda 25 bin TL üzerinde gelir elde edilmiştir. İşletmenin bayan girişimcisi Sebahat Çakır memnuniyetini aşağıdaki sözlerle ifade etmiştir.
“Normalde semt pazarlarında pazarcılık yapıyorken, bizler mantarı bildiğimiz Pazar esnaflarından yada tavukçulardan temin ediyorduk. Sonra Tarım İlçe Müdürlüğü’nün yönlendirmesi ile ilgili teşvik ve destekler de gündeme gelince; “kendimiz neden üretmeyelim?” diyerek yola çıktık. Bir miktar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın katkı payı ve bir miktar da kendimiz üzerine eklemek suretiyle bu iş için gerekli sermayeyi oluşturduk. Boşta bir binamız vardı, eskiden ahır olarak kullanılmış olan bu binayı, biraz gayretle gerekli donanımını sağlamak suretiyle mantar yetiştiriciliği için uygun hale getirdik.
Başta zorlandıysak da, işi iyi bilen birini rehber edinmek, gayret ve dikkat göstermek, projeyi eksiksiz ve tam uygulamak suretiyle üstesinden geldik. ‘İyi ki de yapmışız’ dediğimiz bugünkü durumda ise kendi masrafımızı daha ilk üretimde karşıladığımız gibi, hemen ardından gelen ve gelecek olan verimlerle de kara geçmeyi hedefliyor ve bekliyoruz. Ayrıca işin pazarlamasını da doğrudan kendimiz yaptığımız için karımız daha fazla oluyor. Bu işe gireceklere tavsiyelerimize gelince; öncelikle azmetsinler. Sonrasında da işi iyi bilen birini kendilerine rehber edinsinler ve en mühimi de pazarlarını ayarlamadan işe girişmesinler. Elbet güçlüklerle karşılaşacaklardır, bunların zamanla ve tecrübeyle yola gireceğini düşünüp pes etmesinler. Bugün ben bir kadın girişimci olarak, yaptığım ve başardığım işten oldukça memnunum.
Bana destek olanlara başta Sayın İlçe Müdürümüz Osman (Akman) Bey, Sosyal Yardımlaşa ve Dayanışma Vakfına, teknik eleman ve çalışanlarla aileme özellikle teşekkürlerimi bildiriyorum. İnsanların bir şeyi yapmak istemesi başarıyı getiriyor. Mantar Yetiştiriciliği şart değil, diğer konular da olabilir. Bir şeyler yapsınlar, Allah’ın izniyle sonu gelecektir.”