Geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakanımız Vahit KİRİŞÇİ, bir açıklama yaparak; tarımda inovasyon ve dijitalleşmenin kısıtlı kaynaklardan daha etkin yararlanabilmede artık bir zorunluluk haline geldiğini, bundan böyle ÇKS başvuru ve kayıt güncellemelerinin e-Devlet üzerinden yapılabileceğini söyledi.
Bir kısım medya tarafından maksatlı olarak gösterilmeye çalışıldığı gibi, üreticilerimizin; 2022 Türkiye’sinde “halen kara sabanla ekin dövüyor” değil, çoğu klimalı traktörlerinde ertesi günün hava durumunu görebilecekleri internet erişimi ve akıllı telefonlarıyla teknolojiyi takip edip, tarım fuarlarını ve sair gelişmeleri kaçırmadıklarını, 90’ların çiftçisiyle yaşam standartları bakımından da hiç alakalarının olmadığını (özellikle dönemsel olan mevcut güçlüklerini de inkâr etmeden) her zaman söylüyoruz. Ve bunu da köylere giden, ailesinde çiftçiler bulunan birisi olarak söylüyorum.
Peki, şimdilik ilk etapta sadece ÇKS (yani üreticilerimizin tarımsal desteklemelerden faydalanabilmesi için bir nevi yaptığı üretimi ibraz ettiği ve belgelediği tarımsal veri tabanı Çiftçi Kayıt Sistemi) konusunda faydalanılabilecek olan dijital dönüşüm ve yeni sistem üreticimize neler getirecek, nasıl kullanılabilecek? Anlatalım;
Yaklaşık 2 milyon 171 bin 646 çiftçimizin yer aldığı ÇKS'de, başvuruların e-Devlet üzerinden gerçekleştirilerek üreticimize emek ve zaman tasarrufu sağlayacak sistem malum Sn Bakanımızın da duyurduğu üzere 1 Ekim itibarıyla geçtiğimiz günlerde hizmete girmiştir. Düzenlemeyle; dijitalleşme, bürokrasinin azaltılması ve üretim planlaması amaçlanmıştır. Yani hem çiftçimiz, dijital çağın imkânlarından faydalanacak, daha kolay bir süreç izleyerek başvurusunu yapacak ve hem de Bakanlığımız ÇKS verilerini kullanarak üretim planlamasına zemin hazırlayabilecek.
Söz konusu hizmet; e-Devlet Kapısı üzerinden arazi bilgilerinde değişiklik yapılmasını kapsamayıp, sadece ürün güncellemesine gidecek olan çiftçilerimiz yararlanabilecektir. Sistemin, gerçek ve tüzel kişiliği haiz çiftçilerimizin kolayca kullanabileceği biçimde tasarlandığını ve süreç içinde gelişerek çiftçimizin iş yükünü daha da azaltacak şekilde güncelleneceğini Sn. Bakanımızın da ifade ettiği üzere hep birlikte göreceğiz.
Bu arada, belirtmekte fayda var ki e-Devlet'ten başvuru çiftçilerimiz için sadece bir seçenek olup dileyen çiftçilerimiz tıpkı bugüne kadar olduğu gibi İl veya İlçe Müdürlüklerimiz üzerinden de bizzat başvurularını yapabileceklerdir. Yine ürün beyan formlarındaki ‘muhtar ve 2 azanın imzası’ şartı, muhtarlarımızın da talepleri doğrultusunda çiftçilerimizin başvuru sürecini sadeleştirmek amacıyla kaldırılmıştır. Ziraat odalarından her yıl alınan ‘çiftçi belgesi’ de sadece ÇKS'ye ilk defa başvuran çiftçilerden istenecek olup başta da ifade etiğimiz gibi bununla hedeflenenlerden biri de bürokrasinin azaltılmasıdır.
Bu kapsamda; üretim yılına ilişkin başvuru yapan çiftçilerimiz, e-Devlet üzerinden ÇKS belgesi alabilecek ve resmi nitelikte olacak bu belge için ayrıca bir onay aşamasına ihtiyaç duyulmayacak ve e-Devlet üzerinden alınacak ÇKS belgelerinden herhangi bir ücret de talep edilmeyecektir. Başvuru sırasında ödenen ve arazi büyüklüklerine göre (9 ile 39 lira arasında değişen) sembolik ödeme ise üreticilerimizin beyan ve tercih etmeleri halinde kendilerine verilecek tarımsal destek ödemesinden bilahare karşılanabilecek ve ‘Tarım Cebimde’ mobil uygulaması da en kısa sürede hizmete sunulacaktır.
Çiftçilerimiz ürün güncellemelerini 1 Eylül 2022- 31 Aralık 2022 tarihleri arasında bağlı bulundukları İlçe Müdürlüklerinden ve dilerlerse e- Devlet üzerinden 1 Ekim 2022 tarihi itibariyle 31 Aralık 2022 tarihine kadar yapabilecek olup ilk defa ÇKS’ye müracaat eden üreticilerimizin, bağlı bulundukları İl- İlçe Müdürlüklerine giderek başvuru işlemlerini yapması gerekmektedir.
Yine her yıl istenen Çiftçi Belgesi sadece ilk başvurularda istenecek ve çiftçilerimiz ürün değişikliklerini Şubat ayı içerisinde yapabilecektir. Tekrar edelim son başvuru tarihi 31 Aralık.. Hayırlı olsun, hayırlara vesile olsun.