ana sayfa hakkımda şiirlerim yorumlar
1
2
3
4
5
tüm yazılarım
facebook | Hatice OLGUN Twitter | Hatice OLGUN
Ana Sayfa
Menü
Öz Geçmiş
Yazılarım
Çizimlerim
Şiirlerim
Fotoğraf Galerisi
Haber & Söyleşi
Yazarlardan
Yorumlar
Bana Ulaşın
Haber & Söyleşi / Samsun'da İhracata Aday Bir Kuruluş; Sammey « geri
SAMMEY, öncelikle Samsun ili çevresinde ve Karadeniz bölgesinde meyve üretimini yaygınlaştırmak amacıyla yatırım yapmıştır. Fakat farklı kuruluş amaçlarını da öncelikleri arasında sayabiliriz. Örneğin; son sistem üretim tekniklerini kullanmak ve yaygın hale getirmek, çevre üreticilerini bu konuda teşvik etmek, her türlü yardımı sağlamak, kaliteli, sağlıklı meyve fidanı temin etmek ve üretmek, verimli üretim sureti ile üreticilerin gelir seviyesini yükseltmek, istihdamı artırmak, dolayısıyla Samsun ve Türkiye ekonomisine katkı sağlamaktır. SAMMEY bugün itibarı ile bu amacına ulaşmış bulunmaktadır.

Soru: Bize SAMMEY’in açılımını, kuruluş amacı ve öyküsünü anlatır mısınız?

Cevap: SAMMEY Samsun Meyvecilik Gıda San.ve Tic. A.Ş. 24.11.2004 tarihinde kurulmuştur. Şirketimiz Türkiye’mizin verimli iki ovası olan Bafra ve Çarşamba ovalarında yaygın olmayan bodur ve yarı bodur meyve üretimini gerçekleştirmek üzere faaliyete geçmiştir.

Şirketimiz amacını gerçekleştirmek üzere Ondokuzmayıs İlçesi– Çandır Köyünde yaklaşık 1000 da. araziyi 2005 yılı Ağustos ayında satın almıştır. Bu tarihten itibaren hızlı bir şekilde araziyi fidan dikimine hazır hale getirmek için ıslah çalışmalarına başlanmış, bir taraftan da en iyi fidanı nereden nasıl temin edeceğimiz araştırılmaya başlanmıştır. Dikimi yapılacak araziler hızlı bir şekilde 2005 yılı sonuna kadar hazır hale getirilmiştir. Bu arada dünyanın sayılı meyve fidanı üreticilerinden İtalyan Zanzi firması ile irtibata geçilmiş ve 2006 yılı ilkbaharında dikilmek üzere 100.000 adet meyve fidanı siparişi verilmiştir. Damlama sulama sistemleri için İsrailin Netafim firması ile görüşmeler yapılmış, neticede damlama sulama sistemlerinin bu firmaya yaptırılmasına karar verilmiştir. 2006 yılı ilkbaharında Zanzi firmasından ithal edilen elma, armut, erik, kiraz, nektarin, şeftali çeşitlerinden oluşan 100.000 fidanın dikimi telli terbiye sistemi kurularak yapılmıştır.

Soru: Öyleyse SAMMEY’in yatırımları tamamen meyvecilik alanında üretim amaçlıdır diyebilir miyiz?

Cevap: SAMMEY, öncelikle Samsun ili çevresinde ve Karadeniz bölgesinde meyve üretimini yaygınlaştırmak amacıyla yatırım yapmıştır. Fakat farklı kuruluş amaçlarını da öncelikleri arasında sayabiliriz. Örneğin; son sistem üretim tekniklerini kullanmak ve yaygın hale getirmek, çevre üreticilerini bu konuda teşvik etmek, her türlü yardımı sağlamak, kaliteli, sağlıklı meyve fidanı temin etmek ve üretmek, verimli üretim sureti ile üreticilerin gelir seviyesini yükseltmek, istihdamı artırmak, dolayısıyla Samsun ve Türkiye ekonomisine katkı sağlamaktır. SAMMEY bugün itibarı ile bu amacına ulaşmış bulunmaktadır.

Soru: Çalışma teknikleriniz ve buradaki sistemin bütünü üzerine konuşacak olursak neler söylersiniz?

Cevap: SAMMEY çiftliğinde bütün çalışmalar bilimsel ve teknik esaslara göre yapılmaktadır. Bu tesis Karadeniz bölgesinde bu büyüklükte bilimsel ve teknik esaslara dayanan ilk modern tesis olduğu gibi Türkiye’nin de sayılı tesisleri arasında yerini almıştır. Meyve ağaçlarının bakımı, budanması, seyreltmesi, beslenmesi, sulanması, meyvelerin toplanması, saklanması ve zararlılarla mücadele gibi işlemlerin tümü modern ve teknik usullerle yapılmaktadır. Meyvelerin toplanması, saklanması ve ambalajlanması esnasında hijyen koşullarına son derece hassasiyet gösterilmektedir. SAMMEY iyi tarım uygulamasını en iyi tatbik eden tesislerden biridir. Üretim Bakanlığın yetkili kıldığı kuruluşlar tarafından denetimi yapılan iyi tarım uygulamaları esasına göre gerçekleştirilmektedir. SAMMEY’in en büyük hedefi ihracat olduğundan üretim Avrupa standartlarına uygun olarak yapılmaktadır. SAMMEY ürünlerinde Avrupa standartlarında kabul edilenin dışında sağlığa zararlı hiçbir kalıntı bulunmamaktadır.

Soru: “Hedef” demişken, şirketinizin kısa ve uzun vadedeki diğer hedefleri nelerdir?

Cevap: SAMMEY’de üretimin hedefi, az önce söylediğimiz gibi Samsun’dan dışarıya meyvecilik alanında ihracatı mümkün kılmak ve bu standartta ürün yetiştirmek dışında; iç pazar için de kaliteli ve sağlıklı ürün yetiştirmektir. Yine Samsun’un tanıtımına katkıda bulunmak, zamanla daha fazla istihdam sağlamak, benzer yatırımlar için başka yatırımcılara yol açmak ve yepyeni ürünlerde yetiştiricilik konularında öncülük yapmak da SAMMEY’in dolaylı amaçları arasındadır. Bunları yaparken hedefe ulaşmak için SAMMEY iyi tarım uygulamalarını kesintisiz ve gerektiği şekilde gerçekleştiren Türkiye’nin sayılı firmalarından biridir. SAMMEY gelecekte de iyi tarım uygulamalarını kesintisiz sürdüreceği gibi kaliteli üretimden de asla taviz vermeyecektir.

Soru: Böyle büyük bir üretim alanında, böylesine büyük hedefler için çiftliğinizde nasıl bir altyapı ve donanımdan söz edebiliriz?

Cevap: SAMMEY çiftliğinde damlama sulama, telli terbiye sistemlerinin dışında 650 ton kapasiteli son sistem soğuk hava deposu, 30.000 tonluk su havuzu, hava durumu ve toprağın nem miktarı konusunda erken uyarı yapabilecek bir meteoroloji istasyonu, yeterli sayıda iş makinası, traktör ve araç gereç bulunmaktadır. Soğuk hava deposu ihtiyacı karşılamadığından önümüzdeki yıllarda ilave bir soğuk hava deposu ile boylama ve paketleme tesisi kurulacaktır. Çiftliğimizin bulunduğu alan yer altı ve yer üstü su kaynakları açısından yetersiz olduğundan su ihtiyacını karşılamak üzere 30.000 tonluk su depolama havuzu yapılmıştır. 2006 yılından bugüne kadar her yıl yapılan dikimlerle fidan sayısı 155.000 e ulaşmıştır. Gelecek yıl 12.000 adet fidanın dikimini planlamaktayız.

Soru: Gerçekten büyük bir yatırım, bizler sizi yürekten tebrik ediyoruz. Son olarak neler söylemek istersiniz?

Cevap: Çok kısa sürede Türkiye de aranan marka haline gelen SAMMEY ürünleri, önümüzdeki yıllarda yurt dışında da aranan markalar arasına girecektir.

SAMMEY her zaman kaliteli ve sağlıklı meyve üretiminin öncüsü ve adresi olacaktır.

SAMMEY; Samsun için Samsun’un geleceğine yatırım yapmıştır.

Biz ‘SAMMEY’ olarak Bafra ve Çarşamba ovalarının kaderini değiştirmeye karar verdik. Bunun Samsun’un kaderini değiştirebilecek kadar büyük ve önemli bir proje olduğuna inanıyor ve önemsiyoruz.

Yorum Yazın Tüm Yorumlar
Güvenlik
Galeri
Sayfanın tüm hakları Hatice OLGUN’a aittir. 2015 ©
ana sayfa | hakkımda | fotoğraf galerisi | çizimlerim | şiirler | haber & söyleşi | yazılarım | yazarlardan | Yorumlar | bana ulaşın KA İnternet Bilişim Teknolojileri Tic. Ltd. Şti.